Fedezze Fel a Dilmah Világát
Dilmah Család
Dilmah a Vendéglátó szektorban
Feddhetetlenség és etika
Dilmah tea inspirációk
Szabadidő és Vendéglátás
Tudás & Képzés
Online Áruház
Válasszon Egy Országot/Területet
Tea és Egészség
A tea hatását, a természetes, bioaktív vegyületeinek egészségünkre gyakorolt előnyeit -mint az egészséges életmód alapvető elemeit - Kakuzo Okakura 1906-os teáról szóló filozófiai értekezésének, a Tea könyvének első sora magyarázza a legjobban. Okakura a teába vetett történelmi és ókori hitet nemcsak egy kényeztető italként foglalja össze. Azt írja: "A tea gyógyszerként kezdődött, és itallá nőtte ki magát."
A tudományos kutatás megerősíti azt, amit az ázsiaiak évszázadok óta hittek - a zöld és a fekete tea erős természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédhetik a rendszeres teafogyasztókat számos degeneratív betegségtől.
A fő degeneratív betegségek napjainkban a szívbetegségek, a magas vérnyomás, agyvérzés, a rák és a cukorbetegség. Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld és a fekete teában található flavonoidok antioxidáns aktivitása csökkenti számos degeneratív betegség kockázatát, és hozzájárul a száj egészségének megőrzéséhez.
A ZÖLD TEA JOBB, MINT A FEKETE TEA?

Mindkét teafajta a teanövény (Camellia sinensis) zsenge hajtásaiból készül. A végtermékek közötti különbségeket a hajtások eltérő feldolgozási eljárása okozza.
A fekete tea esetében a tea hajtásokban található katekinek a feldolgozás során teaflavinokká és tearubiginekké alakulnak, míg a zöld teában nem történik ilyen változás.
Ez a fő különbség a zöld tea és a fekete tea között, minden más összetevőjük hasonló. A tea egészségre gyakorolt jótékony hatásainak többsége a teában nagy mennyiségben jelen lévő polifenol vegyületeknek köszönhető. A kutatások azt mutatják, hogy a zöld teában és a fekete teában lévő polifenol vegyületek hasonló élettani előnyökkel járnak, így a zöld tea és a fekete tea fogyasztása egyformán jótékony hatású az egészségre.
A TEA TÖBB KOFFEINT TARTALMAZ A KÁVÉNÁL?

A kávé és a tea koffeintartalma számos tényezőtől függ; ilyen a tea vagy kávé fajtája, a feldolgozás módja, annak elkészítése, stb. Ugyanakkor a kávéról általánosságban elmondható, hogy több koffeint tartalmaz a teánál. Egy átlagos csésze tea 15-60 mg koffeint tartalmaz, míg ugyanennyi kávéban 60-150 mg koffein van.
CSÖKKENTI A TEJ A TEA ÉLETTANILAG KEDVEZŐ HATÁSAIT?

Nem. A tea jótékony tulajdonságainak többsége a teában nagy mennyiségben jelen lévő polifenol vegyületeknek köszönhető.
Egy csésze tea fogyasztásakor ezen polifenolok az emésztőrendszerből a véráramba kerülnek, így fejtik ki jótékony hatásukat.
Kutatások igazolják, hogy a tej jelenléte nem befolyásolja a polifenolok felszívódását, így a tej nem csökkenti a tea élettani hatásait.
A TEAFOGYASZTÁS JÓ HATÁSSAL VAN AZ IDŐSÖDŐK MEMÓRIÁJÁRA?

Számos kutatás vizsgálta a tea kognitív funkciókra (pl. figyelemre, emlékezetre, megítélésre és értékelésre, érvelésre, problémamegoldásra és döntéshozatalra, megértésre) gyakorolt hatásait. E kutatások azt igazolják, hogy a tea összetevői - különösen a koffein és a tein - jótékony hatással vannak az agyműködésre. Tudományosan bizonyították azt is, hogy a tea bizonyos összetevői az időskori Alzheimer-kór kialakulásával szemben is védenek.
HÁNY CSÉSZE TEÁT KELL INNOM NAPONTA AHHOZ, HOGY A JÓTÉKONY HATÁSOK ÉRVÉNYESÜLJENEK?

A tea amellett, hogy hidratálja testünket, egyéb jótékony hatásokkal is bír, így az egészséges étrend része lehet.
Ennél fogva a tea olyan ital, amely alkalmas a napi folyadékbevitel egy részének fedezésére.
A tea polifenoljainak antioxidáns-aktivitását a tea legfontosabb jótékony hatásaként tartják számon.
A rendszeres teafogyasztás a polifenolbevitel fedezésének fontos része, ehhez kb. napi 4 csésze elfogyasztására van szükség.
A HOSSZABB ÁZTATÁSI IDŐ MAGASABB KOFFEINTARTALOMMAL JÁR?

A koffein kioldódásának ideje a tea fajtájától függően változhat.
Ugyanakkor a legtöbb a kereskedelemben kapható teából a koffein gyorsan kioldódik. Az áztatás első percében a koffein kb. 80%-a, az első 3 percben pedig kb. 90%-a kioldódik. A hosszabb áztatási idő tehát nem növeli jelentősen a tea koffeintartalmát.
A TEA BEFOLYÁSOLJA A VAS FELSZÍVÓDÁSÁT?

Étrendünkben a vas két formában jelenik meg. Az úgynevezett hem vas húsokban és halakban található meg, nem-hem vasat pedig növényi eredetű ételeink tartalmaznak. A hem vas felszívódását a tea nem befolyásolja. Ha azonban a teát étkezés közben fogyasztjuk, a nem-hem vas kevésbé szívódik fel.
Továbbá a húsok és halak a növényi eredetű ételekhez viszonyítva is több vasat tartalmaznak.
Így, ha étrendje húsokban és halakban gazdag, a teafogyasztás nem fogja befolyásolni a vasszintet a szerveztében.
Ugyanakkor, ha étrendje növényi alapú, és egyébként is hajlamos a vashiányra, inkább az étkezések között fogyassza el teáját.
A FRISS TEA TÖBB JÓTÉKONY HATÁSSAL BÍR, MINT A MÁR NEM IGAZÁN FRISS TEA?

Van-e a teának vízhajtó hatása?

Semmi nem támasztja alá azt a tévhitet, hogy a tea önmagában vízhajtó hatású lenne, sokkal megalapozottabb azonban az a megállapítás, hogy a tea az egyik legjobb választás a folyadékegyensúly fenntartásában, a hidratálásban. A koffein vízhajtó hatása kizárólag nagyon jelentős mennyiség bevitelekor jelentkezhet, a teában található koffeinmennyiség azonban nem éri el ezt a mértéket. Léteznek azonban különböző gyógynövényekből készülő herbafőzetek - amelyeket a köznyelv szintén teáknak nevez – és ezek némelyike valóban rendelkezik vízhajtó hatással.
Várandósság alatt van-e bármilyen hatással a teafogyasztás a magzatra?

Várandós nők részéről rendszeresen felmerülnek a koffeinbevitellel, a vetélés kockázatával, és a magzat egészségével kapcsolatos kérdések.
A napi kb. 3–5 csésze teának megfelelő koffein bevitel nem befolyásolta a baba születési súlyát, születési hosszát és fejkörméretét. A nyolc hónapos, négy- és hétéves korú gyermekek nyomonkövetési vizsgálatai azt mutatták, hogy a szoptatási időszak alatti koffein fogyasztás semmilyen hatással nem volt a gyermek motoros fejlődésére vagy intelligenciájára.
Számos tényező befolyásolja, hogy szervezetünk anyagcseréje milyen választ ad a koffeinre. Ezek közé tartozik a várandósság is, akárcsak az életkor, a biológiai nem, a testtömeg, az étkezési szokások, a testmozgás és a stresszes életmód, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás is. A várandósság alatt lelassul a koffein anyagcseréje a szervezetben. A nem várandós nők esetében a bevitt koffein felének bontása átlagosan 2,5 - 4,5 óra. Ez 7 órára növekszik a várandósság közepén, és 10,5 órára az utolsó hetekben. Mivel a várandósság alatt a koffein-visszatartás hosszabb, a koffeinre érzékenyebb nőkre ez hatással lehet. Javasolt tehát a várandósság alatt a tea mérsékeltebb (max. napi 3-4 csésze) fogyasztása.
Van-e a zöld teának testsúlycsökkentő hatása?

A tea-katechinek hosszú távú fogyasztása előnyös lehet a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízás és a II. típusú cukorbetegség ellen, valamint csökkentheti a koszorúér-betegség kockázatát. A zöld tea egyéb farmakológiai és klinikai hatásainak bizonyítására további, a nemzetközi szabványoknak megfelelő kutatás szükséges.
Van e bármiféle előnyös hatása a teában lévő fluoridnak a szájhigiéniára?

Megállapították, hogy nemcsak a fluorid, hanem a tea polifenoljai is csökkentik a fogszuvasodást. A legújabb vizsgálatok azt mutatták, hogy a tea gátolja a szájüregben lévő egyéb káros mikroorganizmusok működését is.
Tea és a stroke

Számos vizsgálat bizonyította már mind a fekete, mind a zöld tea antioxidáns tulajdonságait, valamint a polifenoljaik antioxidáns aktivitását. További vizsgálatok azt mutatták, hogy ezek a komponensek az emésztőrendszerből felszívódnak a vérkeringésbe, és antioxidánsként hatnak a szervezetben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a teafogyasztás segít csökkenteni a szívbetegségek, a stroke és a rák, valamint egyéb gyakori degeneratív betegségek kockázatát.
Teával a hosszú és egészséges életért

A téma világhírű kutatóprofesszora, Dr. John Weisburger közelmúltbeli tanulmányaiban arra a következtetésre jutott, hogy napi hat vagy több csésze tea elfogyasztása csökkenti az öregedés kellementlen mellékhatásainak kialakulását. A tea rugalmasan tartja a bőrt, és tesztek kimutatták, hogy a memóriára is pozitív hatással van.
Az olyan kultúrákban, ahol a rendszeres teafogyasztás az életmód része, mint például Japánban és Indiában, az emberek nagyobb eséllyel élnek meg magasabb életkort jó egészségben.
Mennyi teofillint tartalmaz egy csésze tea?

A teofillin a teából származó vegyület, amelyről ismert, hogy enyhe hörgőtágító hatással bír. Bár a tea főzetben minimális teofillin van (körülbelül 1 mg/liter körüli mennyiség), ami jóval kisebb, mint a terápiás dózis, mégis a teát hagyományosan alkalmazzák enyhe asztma és hörghurut kezelésére. Noha létezik számos asztmaellenes gyógyszer hatékonyabb terápiás eredményt felmutatva, ugyanakkor a tea is jótékonyan hat az enyhe légzőszervi problémákra, és még a gyermekek számára is biztonságos választás. Ugyanakkor fontos, hogy a teát nem szabad asztmás gyógyszer helyett használni! A zöld és a fekete tea teofillin mennyiségének különbsége elhanyagolható.
A teafilter papírja tartalmaz epiklórhidrint?

Bizonyos weboldalakon rendszeresen feltűnnek olyan kijelentések, melyek szerint a teafilterek káros hatással lehetnek az egészségre, mivel epiklórhidrinből készülnek, vagy ezzel az anyaggal vonják be őket, és ezáltal potenciálisan rákkeltőnek tekinthetők. Ezek az állítások nem helytállók , mivel epiklórhidrint nem használnak a filterpapír bevonására.
A felhasznált szűrőpapír-anyagok, amelyek közvetlenül érintkeznek élelmiszerekkel, teljes mértékben megfelelnek a rájuk vonatkozó élelmiszer előírásoknak és a használatukra vonatkozó iránymutatásoknak:
- Az Európai Parlament és a Tanács 1935/2004 / EK rendelete
- Amerikai FDA előírások 21 CFR Ch. I. § 176.170 + 176.180
- Német élelmiszer, fogyasztói és állati takarmánykód (LFGB) §30. + 31